Последни публикации

17 начина да отгледате по-уверено дете – част I

Няма коментари

Според психологът Карл Пикхарт, родителите трябва да спазват следните 17 правила, за да отгледат по-уверено в себе си дете.

Увереността е един от най-ценните подаръци, които родителят може да дари на своите деца.

Карл Пикхарт, психолог и автор на петнадесет книги за родители, твърди, че неувереното дете не желае да опита нови и предизвикателни задачи, поради страх от провал, или страх от разочарованието на околните.

А това може да се окаже по-нататък за тях основна пречка както в живота, така и в развитието на успешна кариера.

„Враговете на увереността са обезсърчението и страха“, казва той. Така че, като родител, Вашата работа  е да насърчавате и подкрепяте детето си при техните опити за справяне с трудни задачи.

Представяме Ви 17 съвета за отглеждане на уверено в себе си дете:

1. Оценявайте усилията им, независимо дали носят успех или неуспех.

Когато растем, пътят е по-важен от крайната  цел.

Така че, независимо дали детето Ви успее да вкара печелившия гол за отбора си, или изрита топката извън границите на полето, аплодирайте усилията му, съветва Пикхарт. То никога не трябва да се чувства засрамено от опитите си.

„В края на краищата , непрекъснатите и упорити усилия вдъхват повече увереност от това да се справяш успешно от време на време“ , обяснява той.

2. Насърчавайте практическите усилия, за изграждането на компетентност.

Насърчавайте детето си да върши това, от което се интересува, без да упражнявате натиск върху него.

Пианистката Хармъни Шу споделя в шоуто на Елън Дедженеръс, че е започнала своите упражнения по пиано само на тригодишна възраст.

„Практиката, това е упражняване на усилия с увереното очакване, че ще последва и подобрение“, обяснява Пикхарт.

3. Оставете ги сами да решават проблемите си.

Ако вършите трудната работа вместо детето си, то никога няма да развие способността или увереността да се справя само с проблемите си.

„Родителската помощ може да възпрепятства увереността получена от това детето само да си помогне и да взима решения за справяне с проблемите“, обяснява Пикхарт.

С други думи, дори  детето Ви да получи  няколко петици или четворки в училище, не е страшно, стига да се учи самостоятелно как да работи и решава проблемите си.

4. Оставете ги да се държат според възрастта си.

Не очаквайте детето ви да се държи като възрастен. „Когато детето има чувството, че единственото добро справяне е това на нивото на неговите родители, този нереалистичен стандарт може да обезсърчи опитите им, казва той. Желанието да отговориш на очакванията за справяне като по-възрастен човек може да намали увереността.

5. Насърчавайте любопитството.

Понякога непрекъснатите въпроси на детето може да са уморителни, но трябва да се насърчават.

Пол Харис от Харвард споделя във в.“ Гардиън“, че задаването на въпроси е спомагащо средство за развитието на детето, защото значи, че детето разбира, че „има неща които не знае…че има невидими светове на познание, където никога не е било“.

Когато децата започнат училище, тези, които идват от среда, в която е насърчено задаването на въпроси, имат предимство пред останалите, защото вече са практикували това, да получават информация от родителите си, което на свой ред спомага и за приемането на информация от учителя. С други думи, знаят как да учат по-бързо и по-добре.

6. Задавайте им нови предизвикателства.

Покажете на детето си, че може да създава и постига малки цели, до достигането на нещо голямо – например, да кара колело без помощни колелца.

„Родителите могат да подхранват увереността в децата си, като увеличават отговорностите пред тях“, обяснява Пикхарт.

7. Избягвайте създаването на кратки пътища или на изключения за детето си.

Специалното отношение може да създаде неувереност, твърди Пикхарт.
„Позволението не е заместител на увереността в себе си.“

8. Никога не критикувайте тяхното изпълнение.

Нищо няма да обезсърчи детето Ви повече от критиката на неговите опити. Даването на полезни обратни връзки, както и на препоръки е добре, стига да не им казвате, че се справят зле.

Ако детето Ви изпитва страх от това да се провали, защото се притеснява, че вие ще сте ядосани или разочаровани, то никога няма да опита нови неща.

„Често пъти родителската критика намалява детската мотивация и самочувствие“, твърди Пикхарт.

9. Третирайте грешките като градивни елементи на обучението.

„Способността да се учим от грешките си ни създава увереност“, казва той. Но това се случва само ако Вие, като родител, третирате грешките като възможност за учение и развитие.

Не закриляйте прекалено детето си. Дайте на детето шанс да сгреши от време на време, и така ще помогнете да разбере как може да се отнесе към този проблем или задача следващият път, когато ги срещне.

Пикхарт твърди, че родителите трябва да посрещат тези трудни моменти като възможности да научат децата си да не се страхуват от провал.

10. Отворете вратата към нови преживявания.

Пикхарт казва, родителят има отговорността да „създава нови преживявания и предизвикателства за детето си, за да може то да развие увереност за справяне с големия свят.“

Подлагането на децата на нови неща ги учи, че независимо колко плашещи и различни могат да бъдат тези изживявания, те могат да ги овладеят.

kidsadmin17 начина да отгледате по-уверено дете – част I

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *