Последни публикации

17 начина да отгледате по-уверено дете – част II

Няма коментари

Според психологът Карл Пикхарт, родителите трябва да спазват следните 17 правила, за да отгледат по-уверено в себе си дете.

Увереността е един от най-ценните подаръци, които родителят може да дари на своите деца.

Карл Пикхарт, психолог и автор на петнадесет книги за родители, твърди, че неувереното дете не желае да опита нови и предизвикателни задачи, поради страх от провал, или страх от разочарованието на околните.

А това може да се окаже по-нататък за тях основна пречка както в живота, така и в развитието на успешна кариера.

„Враговете на увереността са обезсърчението и страха“, казва той. Така че, като родител, Вашата работа  е да насърчавате и подкрепяте детето си при техните опити за справяне с трудни задачи.

Представяме Ви още 7 съвета за отглеждане на уверено в себе си дете:

Продължение от част I-ва:

11. Научете ги на нещата, които знаете как да правите.

Вие сте героите в света на детето си – поне докато стане тийнейджър.

Използвайте тази сила да ги научите какво знаете за това как се мисли, действа и говори. Дайте добър пример със самите себе си, който те да могат да следват.

Пикхарт казва, че когато наблюдава как Вие успявате, детето ще бъде по-уверено и в своите възможности, че може да направи същото.

12. Не им казвайте, като се притеснявате за тях.

Родителските тревоги могат да бъдат интерпретирани от детето като недоверие, казва психологът. „Като показвате вяра в способностите на детето, помагате за неговата собствена увереност“.

13. Хвалете ги, когато се справят с трудностите.

Животът е нечестен. Труден е, и всяко дете ще трябва да научи това в някакъв момент.

Когато децата срещнат трудности, Пикхарт съветва родителите да им посочат как преминаването през тях ще увеличи тяхната устойчивост.

Важно е да напомните на детето Ви, че всеки път към успеха е свързан и с неуспехи, добавя той.

14. Предлагайте Вашата помощ и подкрепа, но не прекалено много от тях.

Давайки помощ прекалено рано може да възпрепятства възможността на детето да си помага само, споделя Пикхарт.

„Когато се дава помощ в посока на помощта, която детето самостоятелно си дава първоначално, това може да изгради увереност.“

15. Похвалете тяхната смелост да опитат нещо ново.

Дали се опитват да се включат в пътуващият баскетболен отбор или да се качат на първото им влакче на ужасите, Пикхарт съветва родителите да насърчават децата си в желанието им да опитат нови неща.  Той предлага да кажете нещо съвсем просто като „Ти си толкова смел да правиш това!“ Удобството идва с оставане в познатото, нужна е смелост, за да се предизвика новото и различното, казва той.

16. Празнувайте радостта от учението.

Децата следят реакциите на своите родителите към различните неща. Така че, ако Вие се радвате на това, че те са се научили да плуват, или да говорят нов език, така и те ще бъдат ентусиазирани за тези неща

„Знанието е свързано с упорито учение и когато е постигнато, създава увереността, че може да се научи повече, така че празнувайте желанието им за развитие“, съветва Пикхарт.

17. Упражнявайте авторитет, но без излишна строгост или натиск.

Когато родителите са прекалено строги или изискващи, увереността на детето да се самонасочва може да се намали. „Зависимостта от това да му кажат не позволява на детето да действа смело“, казва психологът.

Източник: www.businessinsider.com

kidsadmin17 начина да отгледате по-уверено дете – част II

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *