Последни публикации

Приключения с нож и вилица

Няма коментари

Храната е необходимост, а храненето – удоволствие. Но пък дали това важи когато имаш малко дете? Или по-скоро е истинско предизвикателство за него и приключение за нас, родителите?

Задаваме си много въпроси: дали детето ще се съгласи да яде здравословното меню, което сме му приготвили, как ще се храни и дали в крайна сметка само то ще опита от вкусотиите или ще почерпи с тях всичко, което го заобикаля – масата, пода, дрехите, столчето.

Да, след като детето премине две години и половина, вече се предполага, че може да се храни самостоятелно. Как обаче да предизвикаме в него желание не просто да се храни, а и да му е интересно? И дори да спазва някои по-елементарни правила за етикет при хранене? Но какъв етикет при малко дете, това е невъзможно! Напротив, възможно е – забавен етикет. Ето няколко простички правила:
1. Ако вече не се храни в детско столче, заедно изберете неговото място на семейната трапеза. Нека детето знае, че това точно е негово лично столче при големите. Изберете отново заедно детски комплект за хранене и салфетки с любими анимационни герои. По магазините вече има достатъчно голямо разнообразие.
2. Хубаво е да сядате заедно да се храните. Още по-добре е и да хапвате сходно меню – доколкото е възможно. Първо, второ, трето както за детето, така и за мама.
3. Може заедно да нарисувате рисунка „Подреждане на приборите за хранене“. Гледайте я след това, докато го правите реално.
4. Отново заедно подреждайте приборите на масата и със закачлив тон искайте съвет от детето да ви припомни от коя страна е вилица и от коя ножа и лъжицата.
5. Предложете му играта „Повтори след мен“ и нека детето се храни точно, както сте му показали. Лъжичка в дясната ръка, виличка в лявата. Внимателно, без да бърза, без да говори с пълна уста, а само в паузите, в които е преглътнало. Важно е и да хапва умерено големи хапки, така че да не се издуват бузките му. В академията за добри обноски се шегуваме, че като се тъпчем, приличаме на „хамстерчета“ и сме го нарекли „ефектът на хамстера“.
6. Представете си, че и двамата сте детективи от някой филм и следите лош герой. Хранете се тихо, без да тропате и скърцате с приборите в чинията, за да не ви усети злодеят. След като се нахраните, тихичко избутайте стола обратно до масата, отново като част от преследваческата мисия.
7. На края след хранене се включете и в играта „Помогни на мен, аз ще помогна на теб“. Детето отсервира чиниите на мама, а мама – тези на детето.

Така мама си припомня детските години, а детето, играейки, с желание усвоява и прилага правилата за етикет при хранене!

Автор: Невена Басарова-Дичева
Този материал е подготвен за Първите седем.

kidsadminПриключения с нож и вилица

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *