Последни публикации

„Стига си ревал, бъди мъж!“ Как караме децата да подтискат емоциите си

Няма коментари

‘“Стига си ревал! Бъди мъж!“

Колко често чуват малките момчета тези думи от своите родители и най-вече от своите татковци. „Женчо, мамино момченце!“ Думи, които възрастните изричаме с гняв и неодобрение на момчешкия плач!
Даваме ли си сметка обаче какво причиняваме на детето и как тези думи влияят върху цялостното му личностно развитие?

Да, категорично не бива да толерираме детските капризи, мрънкания и „престорен“ плач с цел предизвикване на внимание и задоволяване на капризи.

Но когато детето изпитва физическа болка или емоционално разочарование, което дълбоко го разстройва е хубаво да бъдем съпричастни и да го подкрепим. Освен израза „Юнак без рана не може“, който помним от нашето детство, можем да споделим свое подобно преживяване, как нещо ни е разстроило и което по-късно сме осъзнали, че такива неща се случват, че не сме изключение и че нищо фатално не се е случило.

Важно е да не омаловажаваме чувствата и емоциите на децата си, дори на нас да ни изглежда смешна ситуацията, в която детето плаче.

Спомням си, когато моят син беше на 4 години ми подари саксийка с цъфтящо цвете за 8 март. Малко след това пътувахме за повече от седмица и цветето изсъхна. Когато се прибрахме и синът ми го видя, се разплака горчиво. Изпитваше вина, че заради него цветето е умряло и аз съм без подарък за празника на жената. Тази му реакция определено беше изненадваща за мен, но за него си беше драма.

Добре е да позволяваме на децата да изживяват емоциите си, да ги показват и да ни ги споделят.

Родителската подкрепа и емпатия са ключови при израстването на малкото момче като истински мъж и изграждането му като личност, умееща, както да печели, така и да приема загубите като част от пътя към успеха.

Автор: Невена Басарова-Дичева

kidsadmin„Стига си ревал, бъди мъж!“ Как караме децата да подтискат емоциите си

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *