Последни публикации

7 родителски грешки, които разглезват децата

Няма коментари

Често в старанието си да дадем най-доброто на децата си, допускаме грешки от любов. Ето 7 родителски грешки, които разглезват децата и създават затруднения във възпитанието им:

  1. „Ти си най-важният на света!“ Да, Вашето дете е най-важното „нещо“ на света, но… за Вас и Вашето семейство. За своите учители, приятели и за хората, с които се среща в ежедневието си то е само едно симпатично и сладко дете. Добре е детето Ви да не расте с илюзорното усещане, че е център на Вселената.
  2. „Аз ще ти помогна да си напишеш домашното“. Детето трябва да си пише домашното само. Ако има затруднения, можете да му разясните как се решава задачата, да му дадете насоки, но не и да я решите вместо него. Това лишава детето от възможността да се справя само със собствените си ангажименти. Поощрявайте го първо да си напише домашното и след това да се отдаде на игри и забавления.
  3. „Ще ти купя играчката, ако си оправиш стаята“. Това не е награда за поощрение, а си е вид родителски подкуп. Детето се научава, че и за най-малките усилия, които полага, трябва да има материален стимул.
  4. „Всички деца имат смартфони, трябва и аз да купя на моето“. Не другите родители решават какво да купите на Вашето дете. Влиянието на средата следва да се вземе предвид, но не и да Ви диктува какви играчки и вещи да има Вашето дете. Получава се едно безсмислено съревнование между децата, поощрявано от родителите, при това с най-добри намерения, кой повече и по-луксозни вещи притежава.
  5. „Колкото повече, толкова повече“. Често, ангажиментите в ежедневието не Ви позволяват да обръщате толкова внимание, колкото Ви се иска. И за да компенсирате, купувате играчки – всички модели на Лего, PlayStation, пълна колекция от „Количките“. И най-скъпите играчки няма да заместят Вашето присъствие, прегръдките и съвместните игри. Дори понякога презадоволеността на децата задълбочава усещането им за самота и скука. Уж имат всичко, а нещо им липсва.
  6. Налагате наказания и не ги спазвате. Когато сте ядосани на своя палав малчуган решавате да му наложите строго наказание. Казвате му го, той се разстройва и плаче, на Вас Ви дожалява и тихо мълком го отменяте. Така детето решава, че с рев може да постигне всичко. Неволно го превръщате в малък манипулатор.
  7. „На детето трябва да се даде свобода. Като порасне ще има много правила за спазване.“ Да, ама не. Детето няма граници. То опитва и изучава всичко, до което се докосне. Прекалената свобода обаче може да му навреди. Навиците се изграждат първите седем години. Като свикне от малко на живот без правила и граници, така ще бъде и като възрастен. А това би довело до трудности в общуването с приятели и колеги, а също и до липса на самодисциплина, която е нужна за постигане на успех в живота.

Автор: Невена Басарова-Дичева

kidsadmin7 родителски грешки, които разглезват децата

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *