Последни публикации

Детето ми иска домашен любимец! Ами сега?!

Няма коментари

Един големите страхове и малък ужас за много майки е, когато детето пожелае да има домашен любимец вкъщи. Да, децата обожават животните и горят от нетърпение да си отглеждат поне едно малко пухкаво животинче, да го гушкат и да си играят. Повечето родители също обичаме животните, но идеята да се грижим и за тях, често никак не ни допада.

И аз като майка съм преминала през това изпитание, а също и наши възпитаници по време на лекции с тъга са ми споделяли своите неволи вкъщи, когато пожелаят куче, коте или зайче.

Признавам си, че и аз като малка, години молех мама да си вземем вкъщи…пингвинче.:)

И така, започва дългото семейно състезание по търпение и упорство: Кой ще надделее: молбите и плачът на детето или тежката дума на мама и татко?

Ето няколко добри идеи как да намерите най-доброто решение в тази ситуация:

Съберете се на семеен съвет и сериозно обсъдете всички „ЗА“ и „ПРОТИВ“ домашен любимец вкъщи. Ако детето е много малко, можете да му подарите подвижна, говореща, плюшена играчкакуче или котка в реални размери, които наистина изключително наподобяват истински любимци. Предлагат ги в почти всчики по-големи магазини за играчки. Напомняйте на детето да се грижи за животинчето по начин все едно е живо и реално, а не играчка.

Поставете пред детето следните важни въпроси и което е по-важно то да отговори и да подходи отговорно към думите си и поетите от него ангажименти: кой ще почиства след домашния любимец, кой ще го разхожда, какво се случва с него, когато сте на почивка и не сте си дълго време вкъщи. Добре е да установите дали някой член на семейството има някаква алергия към животни. И ако има е съвсем нормално вкъщи да е категорично неприемливо да отглеждате домашен любимец.

Можете да вземете за няколко дни „експериментално“ вкъщи котката или кучето на Ваши съседи или приятели. Така детето Ви ще има възможността да се убеди, че да има животинче вкъщи е преди всичко отговорност и ангажименти, и едва след това игра и забавления.

Ако все пак решите да сбъднете желанието на своя малчуган обмисляте следното: каква порода куче или коте ще вземете, предвид дали ще го гледате в къща или в апартамент, дали в моменти да разгорещени игри не би могъл сериозно да гризне Вашето дете и то да пострада.

А можете да вземете рибки в аквариум – те са по-лесни за отглеждане в домашни условия. Или пък декоративно зайче. Такова е нашето плюшено сладурче вкъщи. Стои си кротичко в къщичката, пускаме го за кратко на разходка няколко пъти дневно и моят син е поел 100% грижата по почистване и смяна на водата. В храненето и воденето за ваксина на ветеринарен лекар вземаме участие и ние родителите.

С радост установих, че покрай грижите за зайчето, синът ми се изгражда като отговорна личност с добри навици и като бонус цялото семейство се радваме и забавяваме с неговия любимец.

Когато с помощта и търпението на родителите детето осъзнае ангажиметите си и помага в отглеждането на домашния любомец е лесно и забавно!

Най-важното е какво точно ще се договорите още в самото начало преди да се върнете от зоомагазина с пълни ръце и широка усмивка!

Автор: Невена Басарова-Дичева

kidsadminДетето ми иска домашен любимец! Ами сега?!

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *