Последни публикации

Как да общуваме с детето си, за да стане успешна личност?

Няма коментари

Всеки родител обича своето дете. Всеки родител се стреми да му даде най-доброто, на което е способен. Често обаче родителите бъркаме вниманието с грижа, а въпросът „Как ти мина денят днес?“ с общуване.

Правилното общуване с детето е в основата на изграждането му като бъдеща успешна личност.

Ето няколко важни насоки:

  1. Бъдете честни и открити с децата си. Ако имате някакъв проблем на работа и нямате сили и настроение за игра с детето – споделете му го. „Днес имах труден ден, не успях да се справя със всички задачи и сега съм малко уморен и не ми се играе.“ Не се насилвайте и не се чувствайте виновни за това. Когато отново сте във форма, споделете му своите успехи, Не само родителите, но и децата обичат да се гордеят с родителите си.
  2. Говорете им по детски, за да Ви разбират! Не, не с умалителни имена и разглезващи думи, а на техния език – езикът на емоциите, приказките и игрите. Ако искате да си събере играчките от пода, вместо да му наредите „Прибери си играчките, колко пъти да трябва да ти повтарям“, кажете му с любов и загрижен тон „Виждам, че твоят приятел Мечо лежи на пода. Мислиш ли, че може да му е студено и неконфортно там? Хайде да го прибереш на топло в шкафа си, може и да го завиеш, ако искаш“.
  3. Ако детето не е успяло да се представи отлично на контролното по математика, не го нападайте остро. Поразсъждавайте заедно и спокойно каква е причината да не се справи  – слаба самоподготовка, разсеяност или пък нещо друго. Нека фокусът Ви бъде върху предложение какво може да направи оттук нататък, да си извади правилен извод и да помисли как да се справи успешно следващия път. Споделяне на ситуация, в която и Вие не сте се справили, но след това „сте се взели в ръце“ и сте се представили блестящо, много би окуражила Вашето дете.
  4. Когато детето раговаря с Вас, слушайте го внимателно. Не правете още три неща едновременно. Седнете до него, на неговата височина, за да сте наравно, гледайте го спокойно и с интерес и разбиране в очите. Не омаловажайте затрудненията му, за които споделя с Вас. През детската призма всичко изглежда голямо и по-сложно. Покажете му уважение и му дайте съвет, само ако то Ви е помолило за това.
  5. Давайте възможност на детето да бъде самостоятелно и силно. Дали ще Ви помогне с чантите с покупки от пазара, дали ще го оставите само’ да се защити и да изрази позиция в спорна ситуация в училище. Да, добре е да знае, че винаги може да разчита на Вашата подкрепа, но е още по-добре преди това само’ да се е опитало да се справи.
  6. Обичаните деца се превъщат в силни личности. Показвайте им обичта си, дори и в моментите на неуспехи. За да бъдат уверени децата имат нужда да се чувстват обичани, дори и когато не са се класирали за олимпиада или не са спечелили шампионската купа. 

Автор: Невена Басарова-Дичева

kidsadminКак да общуваме с детето си, за да стане успешна личност?

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *