Последни публикации

Знаете ли защо е важно да прегръщаме децата си?

Няма коментари

Прегръщайте по-често детето си, бъдете нежни с него. Повтаряйте му, че забелязвате хубавите неща, които то прави. Хвалете го всеки път за постиженията му. Така ще му помогнете да придобие нужните самочувствие и увереност, за да може да отстоява себе си и да казва твърдо „не“ дори и пред своите приятелчета в случаите, когато се опитват да го заставят да участва в някоя пакост. Например да счупи прозореца на съседите или да скрие топката на някое дете.

Похвалите е добре да са заслужени, а не пресилени. Можем да направим „мечешка услуга“ на детето, ако го хвалим без причина. То започва да приема и най-малкото направено от него усилие за геройство и изисква да го похвалят.

Прегръдките дават положителна енергия на детето, похвалите му вдъхват смелост и увереност, че постъпва правилно и върви във вярната посока.

Ако все пак се случи Вашият малчуган да направи някоя беля, опитайте се за запазите спокойствие, седнете на неговото ниво и изяснете каква е причината да постъпи по нереден начин.

Може да му споделите как се чувстватегневни или тъжни от поведението му, но в никакъв случай не му казвайте, че сте разочаровани или че се срамувате от него. Това би довело да страх от неприемане и би го накарало да се почувства неуверено.

Важно е детето да знае, че каквото и да направи, Вие го обичате безусловно. Защото това е самата истина, нали?:)

Невена Басарова-Дичева

kidsadminЗнаете ли защо е важно да прегръщаме децата си?

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *