Последни публикации

С деца на път – кошмар или забавно приключение?

Няма коментари

До любимите ни летни дестинации често пътуваме с кола, но за някои малчугани това е истинско изпитание, което се превръща в предизвикателство и за родителите. Ето няколко съвета как да се отървете от това напрежение и да пътувате леко и спокойно:

Преди пътуването

Създайте на децата ваканционно настроение – разкажете им къде отивате, колко хубаво ще бъде и какви забавления ги чакат. Така ще провокирате положителна нагласа и очакване за нещо наистина вълнуващо. Все пак гледайте да не си измисляте или да преувеличавате, за да не ги разочаровате. Ако са по-малки, пропуснете един следобеден сън или ги сложете да си легнат поне час по-късно предната вечер. Така ще си наваксат по време на пътуването и ще ви спестят доста нерви. Ако пък са по-големи, можете да ги включите в приготовленията – нека сами оправят багажа си и да изберат с какво ще се забавляват по време на пътя. Всички знаем колко енергия отнема подготовката преди път. Предварително уточнете кой къде ще стои в колата и колко време ще пътувате. Ориентирайте ги с нещо, което познават, например „ще пътуваме, колкото 5 епизода на „Том и Джери“. Кажете им, че пътуването може да бъде приятно или неприятно и това зависи от тях. 🙂

По време на път

За да създадете весело настроение, можете да пуснете диск с любими детски песни – така малчуганът ще се радва и ще си пее. Ако все пак настъпи скука и отегчение, пробвайте тези или подобни игри за деца и родители:

  1. „Познай каква марка е автомобила!“ Приятна и забавна игра, в която децата наблюдават другите коли на пътя и ги познават по цвят, марка и/или модел, в зависимост от възрастта. Така вниманието и мисълта им ще бъдат фокусирани, вместо да скучаят и през минута да питат: „Кога ще пристигнем?“
  2. Играта на гатанки вероятно ще допадне и на родителите, защото е любима „от едно време“. Ако спомените ви бледнеят, можете да си ги припомните предварително.
  3. Играта на думи е приятна и много лесна. Започнете с произволна дума, а всеки следващ трябва да назове друга, която да започва с буквата, на която завършва предходната. Например дете – Елен – Носорог – Гума и т.н.
  4. Играта на столици е образователна, стимулира паметта и изисква концентрация.
  5. Ако пък сте от родителите, които обичат да гледат анимационни филмчета с децата си, може да поиграетед на „Познай от кой филм е този герой!“ Например: „Симба“ от „Цар Лъв“, „Суки“ от „Макуин светкавицата“, „Леонардо“ от „Костенурките нинджа“ и т.н.

Разбира се, че за победителя в игрите може да има и награда – сладолед, книжка или малка играчка.

Невена Басарова-Дичева

kidsadminС деца на път – кошмар или забавно приключение?

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *