Последни публикации

Храненето със семейството играе важна роля за детското здраве и психика – част 1-ва

Няма коментари

Да се храним сами се случва все по-често, тъй като заетите семейства смятат, че е трудно да отделят време за семеен обяд или вечеря, особено когато всички възрастни членове на семейството ходят на работа.

Традиционно семейните хранения представляват много повече от обикновеното хранене – те са време за открит разговор и истинско семейство.

За съжаление, днес много ястия се консумират „на крак“ или пред компютъра – сами. САЩ се нареждат на 23-то място от 25 страни в процента на децата, които ядат основното хранене на деня с родителите си няколко пъти седмично. Семействата, които полагат усилия да се хранят заедно поне три или четири пъти седмично, се радват на значителни ползи за тяхното здраве, щастие и взаимоотношения. Споделеният интерес към приготвянето и поднасянето на храна по традиционния начин е засенчен от желанието за удобство на хранене през последните няколко десетилетия, въпреки че доказателствата сочат, че тези тенденции може да започнат да се обръщат.

Семейното хранене се удари в ниската точка през 50-те години, когато хората започнаха да смятат приготвянето на семейната вечеря за сериозно неудобство. Тъй като хранителните продукти стават по-лесно достъпни и могат да се съхраняват във фризера и килера, идеята за готвене чрез „притопляне“  и похапване „на крак“ се харесва почти на всеки. Така се „пропуска“ социализацията и традицията, които създават семейните вечери. Проучването на тенденциите в храненето варира значително, което може да подскаже, че ценностите и нагласите се променят.

Относителната честота на споделените семейни хранения не е свързана с липсата на желание за тях, тъй като хората постоянно докладват приятни спомени хранене заедно през детските си години.

Няколко скорошни проучвания разкриват как американските семейства се борят да намерят време да се хранят заедно. Когато разсъждавате относно следната статистика, считайте, че 27% от домакинствата се състоят от един човек, който живее сам.

Нов доклад на Националният институт по хранене установи, че американците ядат повече от половината от храната си сами, без компания.

Проучване от 2014 г. установи, че повечето американски домакинства се хранят заедно по-малко от пет дни в седмицата.

През 2013 г. Харис Пол установи, че сред американците, които живеят с поне един член на семейството, само 58% от тях съобщават, че се хранят с други хора поне четири пъти седмично, но 86% от тях съобщават, че сядат на вечеря заедно поне веднъж седмично. Според анкетата честотата на семейни вечери намалява с всяко поколение.

Децата, които ядат храна със своите семейства, се наслаждават на по-здравословен начин на хранене и по-малко затлъстяване.

Документалният филм „Семейно хранене“ през 2013 г. се фокусира главно върху връзката между епидемията от затлъстяването в детска възраст и ролята на хранене на вечеря със семейството.

Проучванията показват, че децата, които споделят семейното хранене три или повече пъти седмично, са по-склонни да бъдат в здравословен диапазон на теглото и да направят по-добър хранителен избор. Те са по-склонни да ядат здравословни храни и по-малко вероятно да ядат нездравословни храни, а също и по-малко вероятно да развият хранителни разстройства.

Изследователите на Европейската конференция по затлъстяването съобщават, че децата, които не ядат вечеря с родителите си поне два пъти седмично, са с 40% по-голяма вероятност да имат наднормено тегло от тези, които правят това. Това говори за значението на семейни ритуали и съчетания за емоционалното здраве на децата. В тази връзка ScienceDaily съобщава:

„Изследователите вярват, че грижата за стимулирането и подхранването на средата в ранния живот, с редовното участие в предсказуеми семейни практики, отразява по-голяма семейна организация и може да осигури чувство за сигурност и принадлежност, и може да повлияе позитивно върху социално-емоционалното здраве на децата преди училище и да допринесат за бъдещия им успех в училище и живот. „

Психологическата цена на храненето сам

Децата, които се хранят със семействата си, не само имат по-малко затлъстяване, но и по-малко психосоциални и поведенчески проблеми – ползите са наистина сериозни. Например, тийнейджъри, които ядат със своите семейства най-малко пет пъти седмично, са с 40% по-голяма вероятност да получат отлични оценки в училище, отколкото техните връстници, които не споделят семейното хранене. Също така има вероятност с 42% по-малко да пият алкохол, с 59% по-малко вероятно е да пушат цигари, с 66% по-малко вероятно да опитат марихуана и са по-малко депресирани. Други изследвания показват, че при всяка допълнителна семейна вечеря юношите имат:

...следва продължение…

Автор: Д-р Джоузеф Меркола

https://articles.mercola.com

kidsadminХраненето със семейството играе важна роля за детското здраве и психика – част 1-ва

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *