Последни публикации

Задълженията като на игра :)

Няма коментари

Как да изкушим детето да се включи в домашната работа?

Помните ли как Том Сойер накара приятелите си да боядисат вместо него оградата с бяла боя? Да ви припомня. Той превърна досадната работа в игра и в приключение. При това включи само  „най-достойните“, които накрая едва не се сбиха, за да се докопат до четката. И му дадоха куп подаръци, за да заслужат честта да поработят вместо него.

Ако като родители възприемете този подход, гарантирано ще постигнете повече успех, отколкото ако викате, наказвате или принуждавате детето да подреди стаята си, да почисти или да се захване с каквато и да е вкъщи.

Навици

Всички родители искат да научат малчугана да си прибира играчките и да помага в домашната работа. Няма значение на каква възраст е. Защото това е навик за цял живот – първа стъпка към неговата самостоятелност и нови отговорности.

Да не подценяваме и аргументите на психолозите, че като се потруди удома, повече ще уважава и вашия труд и няма да разхвърля нещата си.

Мотивацията с личен пример

Спомнете си как Том Сойер, който страшно много искаше да отиде на реката и да се къпе, се захвана с боядисването. Убеден, че ще успее да прехвърли досадното задължение на друг, той, като истински художник, застана пред тарабата с четка в ръка. Престори се, че му е страшно забавно и интересно. И с личния си пример привлече последователи.

Каква по-силна мотивация и по-мощен стимул от това? Ако постъпят по подобен начин, родителите няма да имат нужда от никакви обяснения, нито от обещания, че след като свърши едно или друго, детето ще бъде заведено на разходка, сладкарница или ще получи подарък. Спомнете си златното правило на Том: „За да накараш някого да свърши нещо, направи го труднодостъпно!“

Настроението

Играта предполага добро настроение. Затова доброволният принцип е толкова важен. Преврърнете домашните задължения в игра, която ще го развесели. Ако детето е сърдито или ядосано, е по-разумно да не настоявате и да отложите работата за следващия ден.

Похвала или награда

Без значение на каква възраст е малчуганът, е добре да получи похвала за свършената работа. Не пропускайте да обясните на всички, колко важна задача сме му възложили, как добре се е справил с едно или друго, колко време е отделил и как ви е помогнал. Това ще го стимулира да се включва с желание всеки път.

Какво да възложим на 5-годишното

– Да си прибере играчките, да избърше прах, да измие пода, колкото и несръчно да се справя с това;

– Да се включи в готвенето: да изчисти и нареже зеленчуците, да направи салата, да обели сварените яйца. Децата обичат много да месят тесто;

– Да зареди миялната машина с чинии. Да извади дрехите от пералнята и да помогне при простирането на прането;

– Да полее цветята и да даде храна и вода на домашните любимци.

Ученикът има повече отговорности

Режимът от детската градина е създал много навици у малкия ученик. Той организира по-добре деня си, знае в каква последователност да направи едно или друго. Сутрин си оправя леглото, подрежда си стаята, грижи се за работния си кът, подрежда сам чантата си за училище, прибира дрехите в пералнята…

Ако нещо не се получи както трябва, не го критикувайте. Още по-лошо е да го иронизирате. Включете се заедно с него в работа и му покажете как да го направи. Обяснявайте всеки детайл, защо трябва да свърши първо това, после друго и как ще стане най-добре.

Търпение

Въоръжете се с огромно търпение. Вероятно първия път ще се наложи сами да свършите цялата работа, а детето ще се мотае и ще пречи. Не се предавайте, въпреки че без него ще се справите по-бързо и лесно с всичко. Важно е детето от най-ранна възраст да има свои домашни задължения и отговорности, за да се чувства част от семейството.

Хитрости

Много деца предпочитат дейности, свързани с вода – да мият пода и огледалото, да поливат цветята, да сменят водата на кучето. Други задачи не са им по вкуса. Проявете гъвкавост и редувайте задълженията – любими с по-неприятни. Важно е детето постепенно да опита и да се справи с всички домашни дейности.

Веселина Мончева, източник http://www.noviteroditeli.bg

 

kidsadminЗадълженията като на игра :)

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *