Последни публикации

Храненето със семейството играе важна роля за детското здраве и психика – част 2-ра

Няма коментари

Продължение от Част 1-ва:

По-високо самочувствие и удовлетворение от живота

По-голямо доверие и полезно поведение към другите и по-добри взаимоотношения с родителите

По-добра лексика и академични постижения

По-ниски проценти на бременност в тийнейджърите

Повишена устойчивост към стрес

Как да преминете към здравословни традиции за готвене

Ползата от семейно хранене идва не само от времето, прекарано заедно в хранене, но и от времето, прекарано в пазаруването на храна, подготовката на храната, почистването и дори поддържането на градина. Участието на децата ги учи, както да приготвят храна, така и как да работите заедно като семейство. Децата също ще научат за екологичното съзнание и значението на подкрепата за органични и устойчиви храни и ферми.

Съвместното хранене Ви дава възможност да използвате специални рецепти и семейни традиции, които може би сте научили от майка или баба Ви. Можете да покажете на Вашите деца значението на традиционните методи за приготвяне на храна като ферментиране на сок, покълване на семена, накисване на ядки и подготовка на сурови ястия. Тези уроци са безценни за изграждането на богато семейно наследство, както и да дадат на децата необходимите инструменти, за да живеят дълъг и здравословен живот.

Семейната вечеря е по-малко за „Вечеря“ и повече за „Семейството“

Какво в семейните вечери оказва толкова силно влияние върху нашите деца? Или това е семейна вечеря на всички? Това са въпросите, на които професорите Ан Мейер и Кели Мусик искат да отговорят, като вникнат дълбоко в резултатите от данните. Професорите премахнаха променливи като доходи, време, прекарано с деца (т.е. дейности като подпомагане при домашна работа или участие в извънкласни събития), доколко децата са наблюдавани и цялостното качество на семейните отношения. След като всички тези фактори бяха оттеглени, те проучиха влиянието, което семейните вечери имат върху умственото и поведенческо здраве на децата.

Майер и Мусик публикуват резултатите в „Журнал на брака и семейството“, а техните открития може да Ви изненадат. Те заключиха, че именно семейните връзки са тези, които имат значение, а не храната. С други думи, семейна вечеря е по-малко за „вечеря“ и повече за „семейството“. Те идентифицираха следното критично изискване: „Ефектите от семейни вечери върху децата зависят от степента, в която родителите използват времето да се ангажират с децата си и да научат за ежедневния им живот“.

Така че, ако семеен час за вечеря се състои в доклад за свършена работа и недовършени домашни задачи на всички, или чатене на телефона, или ако тя е битка, за да накарате всички да седнат на трапезата, малко вероятно е да видите колко са ползите. Но ако времето за хранене вместо това е изпълнено със споделяне и истински грижи и връзка, и всеки реално присъства в разговора, тогава ползите са изобилни. Когато става въпрос за психосоциалните фактори и динамиката на връзките, има много повече от това, просто да споделятепространството на масата за вечеря.

Ако търсите идеи за това как да оздравите Вашето семейство, за да се храните по-често заедно, Проектът „Семейна вечеря“ (ПСВ) може да бъде полезен. ПСВ е ресурс, който има за цел да помогне на семействата да „подобрят честотата и качеството на своето хранене.“ Техният сайт има изобилие от съвети за ангажиране на деца от всички възрасти в целия процес на приготвяне на храна чрез забавни вечерни игри, рецепти, разговори за специфични възрасти и дори инструкции за превръщане на собствената кухня в импровизирана арена на Iron Chef! По отношение на разговора за вечеря, авторът Брус Фейлър предлага три интересни стратегии за стимулиране на забавното и смислено време за разговори в семейството:

Дума на деня: Тъй като от детето Ви се очаква да научи около 3000 думи годишно, можете да го научите на „дума на деня“ на трапезата. Фейлър предлага да донесете вестник или списание на масата и да помолите всички да намерят дума, която не знаят. В този случай Googlе е разрешен.

Вечер на споделянията: Насърчаването на детето Ви да разказва истории за предишните му успехи или как то преодолява провала ще увеличи шансовете му за бъдещо успешно представяне, така че да го насърчи да разкаже историята на вечерята „кой, какво, кога, къде, защо“.

Болезнени точки: Фокусирайте се върху настоящата „точка на болка“, която по същество е трудна ситуация за някого от Вашето семейство. Например, дъщеря Ви трябва да направи проект с някого, когото не харесва, или Вашият син тийнейджър не си е намерил дама за бала. В хода на дискусията членовете на семейството споделят собствения си опит в екип, за да пресметнат дилемата и да измислят възможни решения, които да предадат на децата си като добри умения за решаване на проблеми. Ако никой няма болка, може да обсъдите текущо събитие.

За да има семейни вечери, трябва да ги превърнете в приоритет. Едно от любимите ми изречения е: „Ако се провалиш в планирането, тогава планираш да се провалиш“ и то със сигурност се отнася тук. Даването на възможност на Вашето семейство да яде заедно означава не само пазаруване преди време, така че да имате храната, която да подготвите, но и да изберете време, което да работи за всички – винаги, когато това е възможно.

Не можете да съберете трима тийнейджъри заедно за една семейна вечеря поради математически клуб, футбол и мажоретки? Планирайте седмична семейна закуска или се срещайте за лека закуска. Дори едно хранене през почивните дни може да има положително въздействие. Просто бъдете креативни и правете съвместните си  хранения редовно, без стрес и по приятен начин за цялото семейство!

Автор: Д-р Джоузеф Меркола, https://articles.mercola.com/

 

kidsadminХраненето със семейството играе важна роля за детското здраве и психика – част 2-ра

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *