Последни публикации

Отживелите правила в етикета

Няма коментари

Реакцията всички мъже на масата в ресторанта да станат, защото аз ставам, за да отида до тоалетна, ми се струва смешна и забавна. Но на един етап пък би било сериозен гаф от тяхна страна, ако никой не се изправи, когато напускам масата, защото си тръгвам –  това коментира в Business Insider Шана Лебоуиц.

Тя смята, че има редица правила на етикета при официални вечери и дори в ежедневието, които са отживели и може и да не се спазват. Те са наричани от експертите „куртоазия, основана на пола“ и са поведение, предизвикано повече от отношението към другия пол, отколкото от нещо друго.

Тя моли Даниел Сенинг – експерт по етикет от САЩ и Барбара Пачтър, автор на книгата „The Essentials of Business Etiquette“ да разкажат за някои от тези отживели правила. Те посочват следното:

1. Обръщение към някой, който не познаваме, с „уважаеми господине“. Това не звучи вече възпитано и учтиво, а по-скоро странно. И евентуално може да се счете за грубо. Хората искат да използваме имената им, ако ги знаем, и това е най-добрата и създаваща приятни официални отношения стратегия. „Ако не познавате човека по име, тогава използвайте обръщение, което не е определено от пола му, например „Уважаеми представител на компанията Х“, или пък на английски език започнете писмото си с „Dear client“, съветва Пачтър.

2. Мъж плаща сметката задължително, когато е излязъл да вечеря в ресторант с жена. Новото прието правило на повечето места по света е, че този който кани, плаща сметката – не е задължително да е мъжът. Ако пък става дума за романтична среща, мнозина препоръчват сметката да се раздели по равно.

3. Мъжът трябва да изчака, докато жената първа протегне ръка, за да се здрависат. В съвременното работно място ръкостискането вече не е определено от пола като ритуал. То се определя от ранга на домакина и неговия статут. Новото правило е, че човекът, който стои по-високо в корпоративната йерархия, или е на по-старша позиция в нея, трябва да протегне ръка за здрависване когато среща или посреща друг. Ако не го направи, гостът или новодошлият трябва да протегне своята.

4. Мъжът трябва да има „помощно поведение“ в присъствието на жена. Това включва да й помага да си свали палтото, да й държи вратата да влезе, да носи тежките й чанти. Трябва да помагате на всеки, който има нужда от помощ – това е най-важното, съветват експертите. То създава много по-приятна среда.

http://www.manager.bg

kidsadminОтживелите правила в етикета

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *