Последни публикации

Кралски прислужник разкрива как английската кралица си пие чая и поставя край на казуса за чая и млякото

Няма коментари

Прислужникът на Кралицата разкрива как Н.В. обича да пие млякото и с него става ясно кое се слага първо чая или млякото, когато вариш чая.

Грант Харолд споделя какви са кралските навици за пиене на чай в ВВС 3 комеди шоу на Мис Холанд, където той говори за британски етикет.

Решението да сипеш чая или млякото първо, зависи от класата, към която принадежиш, което пък противоречи с друга традиция, кое първо слагаш на филийката си – маслото или мармалада, което се определя от региона в който живееш. Грант казва, че от 18 в. „правилният“ начин да вариш чай е да сипваш чая преди млякото и британската аристокрация се придържа към това.

Традицията започва с грънчаря Джосия Спод, който съдава първите чаши за чай от костен порцелан. Скъпите комплекти станали много известни, тъй като не се чупили при наливането на много горещ чай. Тези които не можели да си позволят, първо си сипвали млякото, за да не им се пука чашата  и оттук проличава и класовото разделение.

Кой е любимият чай на Н.В. според Грант: “Аз съм сигурен, че кралицата предпочита нейния асам или ърл грей по традиционен начин и ги пие с истински цели листа, задушени в чайник и горещия чай се изсипва в костния порцелан. Ще използва и цедка. Също така е мит, че членовете на кралската фамилия вдигат кутрето си нагоре, докато си пият чая. Нито веднъж не съм ги виждал.“

Кралският прислужник също така разкрива и стъпките,  по които аристократите си приготвят чая:

Те изсипват чая в чашата от чайника, добавят мляко след чая, клатят я напред назад и никога в кръг, като не докосват вътрешността на чашата и накрая пият на малки глътки. Грант разкриза, че НВ обича да слага първо мармалада и отгоре маслото върху филийката си.

Източник: https://us.hellomagazine.com

Превод и адаптация: Кремена Кирилова 

kidsadminКралски прислужник разкрива как английската кралица си пие чая и поставя край на казуса за чая и млякото

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *