Последни публикации

Какво изисква протоколът на кралските сватби – една статия за любознателни

Няма коментари

Като всяка официална сватба и кралската има изисквания за спазване на определени правила, същите като всяка друга, но и някои допълнителни, които са изключителни.

Предстоящата кралска сватба ще е изпъстрена, както от гости с благородно потекло и с титли, така и с холивудски знаменитости и членове на широката общественост. Но Кралският и британски етикет следва да бъде спазен от всички присъстващи гости. За да ги улесни и подготви  да се представят в най-добрата си светлина, предвид че сватбата на принц Хари и Мегън Маркъл ще бъде наблюдавана от милиони хора по света, Бъкингамският дворец отново издава 22 страници Ръководство за правила на поведение по време на сватбената церемония, подготвен специално за гостите на сватбата на Уилям и Кейт през април 2011 г.

Предлагам на Вашето внимание някои от по-важните изисквания на кралския протокол по отношение на гостите на сватбата:

Кралицата не се заговаря, не се пипа и не се отива при нея. Тя може да дойде при Вас. Можете да отбележите присъствието й и то само, ако погледне към Вас с „сurtsy“ (поклон). Нещо, което не се случва в нашето ежедневие. Протоколът налага да не се доближавате до кралицата или да й задавате някакви въпроси, но нейното присъствие трябва да бъде признато. Джентълмените трябва леко да сведат глава, а дамите се очаква да се поклонят като леко свият единия си крак отпред. По принцип curtsy правят само британците, но няма пречка и гостите, които не са, да изберат да го направят от уважение.

Етикет при хранене. Може да изглежда лесно и познато, но всъщност да се окаже сложно и напрягащо. След церемонията в църквата, гостите ще бъдат част от два приема – на обяд около 11 ч и привечер. Добре е да са наясно със стиловете на хранене и да решат дали да използват британския метод на хранене (вилица, държана с остриета надолу и ръце под масата, когато не се използва) или европейския метод (вилица, държана с остриета надолу и ръце над масата, когато не се използва). И двата стила ще бъдат приемливи начини за ядене, но американският стил на хранене (известен също като зиг-заг метод) може да не се счита за подходящ.

Ако пият чай, гостите трябва да избягват извеждането на малкия пръст встрани и нагоре, тъй като това е крайно неуместно. Съществуват много особености, свързани с храненето, като например, че аспежи се ядат с ръце. Кралицата не яде миди и това ястие никога няма да Ви бъде сервирано в нейно присъствие.

Дрес Код: Ура, можем да въздъхнем с облекчение! Тук имаме верен помощник: Поканата. В нея винаги се посочва какво да облечем и винаги трябва да се спазва, (не е само предложение): „Военни униформи, morning coat (дълги сака тип фрак, раирани панталони, жилетка и вратовръзка) или костюми (сиви или тъмносини за мъже.“ Жени: „Дневна рокля с шапка“. За господата някакси е по-лесно, а това е и чудесна възможност да покажат военните си отличия с гордост. Дамите, от друга страна, имат по-голяма възможност „да се изложат“ и е нужно да обмислят детайлно облеклото си.

Дневната рокля с шапка също означава: семпло и елегантно облекло, включително затворени обувки без платформи и с височина на токчето до 6 см, покрити рамене. Черни и бели рокли, не са добър избор за сватба. За предпочитане са светли тонове и флорални мотиви.

Що се отнася до шапките: почти задължително е да носите шапка на официална британска сватба, ако не искате да гледат на Вас е недобро око. Те не бива да са екстраваганти, с причудливи форми, приличащи на летящи чинии. За онези, които не харесват шапките, фашинаторът също е вариант, но не е толкова класен като шапката. Недопустимо е да се носят от гостите и тиари.

(По протокол, една принцеса може да носи тиара на главата си само, ако е омъжена.)

Дамски чанти: малка чанта тип clutch е чудесен и удобен избор.

Мобилни телефони и разговори по тях, селфита и снимки по време на кралската сватба са абсолютно недопустими. Даване на интервюта за преса или медия, публикуване на снимки в социална мрежа, особено преди да са публикувани официалните снимки на кралското семейство е повече от неприемливо.

Бъдете навреме за сватбата: тоест минимум един час преди сватбената церемония. Запознайте се къде е Вашето място в църквата. По правило кралските особи седят от дясната страна в църквата, а гостите с неблагороднически произход отляво. Кралицата винаги влиза последна. На сватбена церемония се прави изключение: след нея влиза булката, водена от баща си. Както се разбра, Мегън Маркъл няма да бъде водена от баща си, тъй като имал здравословни проблеми. Кой ще я води към олтара – нейният бъдещ свекър принц Чарлз или някой друг ще разберем на самата сватбена церемония, малко по-късно днес.

Автор: Невена Басарова-Дичева

kidsadminКакво изисква протоколът на кралските сватби – една статия за любознателни

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *