Последни публикации

Добрите обноски на детето в театъра – очаквания срещу реалност

Няма коментари

Когато преди време ви разказах за страхотното изживяване от първото театрално представление на малката ви обещах да поканя и невероятната Невена Басарова-Дичева, специалист по добри обноски, за да ни разясни как да направим това приключение красиво изживяване с доза стил и добри порядки. Често като родители си мислим, че можем и знаем всичко и въпреки това е полезно и приятно, когато получим навреме практични насоки, които да направят най-ценните ни моменти запомнящи се.

Какви са правилата според етикета и правилата за добро поведение в театъра или киното? Всеки родител с нетърпение очаква момента, в който неговият наследник ще се трансформира от малко човече, което само яде, пълзи и плаче в голямо човече с различни интереси и лично хоби. Обикновено гледаме да запознаем детето с културата и с готовност купуваме билети за театър или опера и подбираме подходящи тоалети. Но замисляме ли се, че очакванията ни за вълнуващо преживяване, могат коренно да се разминат с действителността? Това би се случило, в случай, че не обърнем внимание на децата си относно поведението им в театър, опера или балет. А как трябва да се държат те и какви са правилата за поведение според добрите обноски?

Ето няколко полезни съвета:

1. Не прибързвайте с театъра, докато децата са още малки. Това, че сме си наумили, че им време, не означава, че наистина е така. Може и да си мислим, че ще се насладят на мероприятието, но обикновено на малките деца бързо им доскучава.

2. Нека първото посещение на културно мероприятие да бъде нещо музикално, динамично, с цветни декори и костюми. Те ще задържат вниманието на малчугана до самия край и той ще се вълнува през цялото време.

3. Изберете места, които са по-близо до изходите, защото по всяко време може да се наложи спешно да се „евакуирате“, ако детето ви прекалено много се развълнува започне “музикално-гласово” озвучаване и от негова страна.

4. Подгответе детето си предварително като 2-3 седмици по-рано му обясните какво точно представляват въпросните културни мероприятия. Покажете им видео или друг нагледен пример и споделете своите лични положителни впечатления.

5. Споделете с детето всяка стъпка по организацията – от купуването на билети и избиране на постановка до избора на подходящо облекло. Важното е да го направите по ентусиазиран начин, за да подсилите интереса на детето.

6. Изключително важно е детето да знае, че е редно да пристигнете в театъра поне 15 минути по-рано, за да оставите връхните си дрехи на гардероб и да използвате тоалетна, ако се налага. Наблегнете на това, че по време на представлението е добре да се пази тишина, все едно играете на криеница с актьорите и певците, и че накрая, ще ги изненадате с бурни ръкопляскания или дори с цветя.

7. В случай, че малчуганът стане нетърпелив и започне да вдига шум, въртейки се на седалката, споделете му, че скоро предстои антракт и ще може да се поразтъпче и да пие вода.

8. Предвид малката възраст на детенцето, твърде възможно е избраната пиеса да се окаже безинтересна за него. Не настоявайте да останете докрай и използвайте антракта, за да си тръгнете. След това споделете съпричастно, че и вие сте очаквали повече и че предишният път е било мноого по-интересно. Дайте пример с анимациите, които понякога са интересни, но друг път могат да са доста скучни.

9. Не го карайте да изпитва вина, заради това, че не му е харесало. С възрастта интересите се менят. След известно време, когато порасне малко, може същото представление изненадващо да го впечатли.

10. Още в момента на влизане, е важно да информирате детето, че може да използва само единия подлакътник, да влиза в реда с лице към вече седящите, да поздравява хората и да се старае да не настъпва и рита останалите около него.

Първото посещение на театър е винаги вълнуващо и незабравимо! Пожелавам положителни и усмихнати спомени, както за децата, така и за Вас, родителите!

Автор: Невена Басарова-Дичева

Източник: http://wittymermaid.com/wp/2018/07/31/childrens-good-manners-at-the-theatre-expectations-vs-reality/

 

 

kidsadminДобрите обноски на детето в театъра – очаквания срещу реалност

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *