Последни публикации

12 хитри начина да направим детето послушно

Няма коментари

Перфектна дисциплина без наказание или принуда? Възможно е и дори лесно!

Психотерапевтът и доктор по психология Гордън Нойфелд предлага 12 практични начина да формираме добро поведение у детето, а също така да затвърдим емоционалното му здраве и да опазим неговата обич. Ето кои са те:

 • Създайте рутинни ритуали, като съвместни обеди и вечери, вечерни разходки или излети. Всичко това засилва вашата обич и дава на детето чувство за стабилност, което се отразява и на поведението му.
 • Приемете отговорността да защитавате детето от неприятности. Ако не искате да се намесвате по време на спор между деца, уверете се, че около тях няма предмети, с които те да си посегнат и да се наранят.
 • Общувайте с детето си, водени от добрите си намерения. Не забравяйте, че детето иска на първо място да бъде добро за най-близките си хора на света.
 • В случай на проблемна ситуация, винаги наблегнете на добрите си отношения с детето. Каквото и да стане, то трябва да знае, че го обичате и цените.
 • Преди да дадете инструкции, се уверете, че сте привлекли вниманието на детето. Ако едно дете прави нещо, трябва да се поинтересувате от заниманието му, да се включите в него за кратко, да установите контакт с очите, да му отвърнете с усмивка или кимване.

В контекста на добрите отношения с детето, се отнесете с внимание към желанията му.

 • ​Категоричните забрани ще породят единствено съпротива. Разсейте гнева на детето. Задълбочаването на конфликта не спомага детето да си вземе поука. Обсъдете какво се е случило по-късно, когато емоциите и на двете страни са се успокоили.
 • Режисирайте поведението на детето – вместо упреци и обвинения, предложете изход от трудната ситуация.
 • Не драматизирайте около проблемните моменти повече, отколкото е необходимо. Да натяквате едно и също нещо е безсмислено.
 • Децата не са в състояние да определят смесените емоции и да осъзнаят напълно какво чувстват. Дайте им свободата да изразят емоциите си чрез игрите. Чрез игри може да проиграете и проблемни ситуации. 
 • Когато детето не получи това, което иска, е безсмислено да му помагате да не тъгува. Оставете го да преживее мъката и разочарованието. Тези чувства са неразделна част от емоционалното съзряване.
 • Насърчавайте и подкрепяйте добрите намерения на детето. Ако то е извършило беля, но си признава, съсредоточете вниманието си върху положителната страна на инцидента. Това ще помогне на детето да продължи да развива чувство за отговорност и самоконтрол.
 • Ако детето е в състояние да изпита смесени чувства, помогнете му да намери отдушник на импулсите си. 

Понякога децата правят неща, без да знаят защо. Помогнете на детето си да намери причината за постъпката си, но не забравяйте, че всички дискусии трябва да се провеждат извън рамките на конфликта! 

Как да се държим, ако ситуацията е напрегната до краен предел?

Колкото може по-спокойно обяснете, че е извършило нещо нередно. 

Коригирайте проблемното поведение: детето трябва да знае, че е извършило нещо погрешно, но без то самото да изглежда лошо в очите ви.

Поставете оценка на ситуацията, а не на детето. Предложете по-подходящо за вас решение на проблема.

Определете време, когатода поговорите с детето си за това, което се е случило. 

Разделете се с неприятната ситуация в най-кратък срок – колкото по-скоро, толкова по-добре.

Източчник: https://www.manager.bg/lyubopitno/12-umni-metoda-da-napravim-edno-dete-poslushno/page/0

kidsadmin12 хитри начина да направим детето послушно

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *