Последни публикации

Невена Басарова: Книгите имат важно място за емоционалната интелигентност при децата

Няма коментари

Експертът по етикет и емоционална интелигентност Невена Басарова беше гостът тази седмица на вече редовните онлайн срещи на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, като част от кампанията на сайта „Аз чета“ #ВкъщиСъмИЧета. В разговора с директора на библиотеката Силвия Врачовска, създателката на Първа детска академия за добри обноски и автор на наръчника за добри маниери разказа, че книгите имат важно място при изграждането на емоционалната интелигентност при децата.

„Всяка книга ме омагьосва по различен начин. Първият роман, който прочетох като дете, беше на италианския автор Емилио Салгари – „Тайната на Черната джунгла”. Обожавам да пътувам по целия свят, имам слабост към Южна Америка и тази книжка е малко или много виновна, защото ми отвори очите за други светове. Когато бях във втори клас, четеното на  книги беше единствената възможност да се пренеса там”, допълни Невена Басарова.

Експертът разкри, че по образование е юрист, а идеята да основе първата детска школа за етикет в България се появила, когато станала майка.

„Тогава започнаха и въпросите как да възпитавам детето си, за да бъде успешно и да има приятели. Има много училища, които ни учат на езици, изкуства, математика, но никое не ни учи как да общуваме. И си дадох сметка, че е добре да има училище или място, към което да задаваме въпроси и да получаваме точни отговори за това как да реагираме и как да бъдем успешни родители. И като в приказките – „речено сторено” – преминах обучения и преди пет години създадох Първа детска академия за добри обноски”, разказа Басарова.

Според нея едно от най-важните неща е да можем да управляваме емоциите си и да ги осъзнаваме. Това е и основната задача на обученията за емоционална интелигентност. Басарова припомни, че основните емоции са пет – радост, гняв, тъга, страх и отвращение.

„Често в академията карам децата да ги покажат с мимика. В повечето случаи наблюдавам, че когато едните показват тъга, другите виждат гняв. Това води до погрешно разчитане на емоцията и по този начин се появяват конфликтите”, категорична е авторката.

Тя набеляза и основните индикатори, че детето ни има проблем с управлението на емоциите.

„Ако детето няма приятели, ако се затваря в себе си – липсва усмивка, емоция и спокойствие, по-често се появява тъга и веднага светва лампичката, че трябва да поговорим с него или да потърсим помощ от специалист по емоционална интелигентност, например”.

Невена Басарова обърна специално внимание и на най-важните неща, които създават доброто първо впечатление. Това са усмивката, откритостта, чистият и спретнат външен вид, както и обонянието. Тя разказа, че ако се запознаем с някой, който не мирише приятно, този лош спомен остава и след това се помни в продължение на година и половина.

Басарова прочете и любимите си изречения от книгата „Детска академия за добри обноски”, посветени на това, че правилата по етикет и добри обноски са тези, които ни дават свобода.

Невена Басарова е основател и управител на Първа детска академия за добри обноски и създател на иновативната методика „Гъвкава дисциплина“. Тя е сертифициран треньор по Емоционална интелигентност и специализира „Психологично консултиране и въведение в психотерапията“. Участвала е в международни семинари за обучение по бизнес етикет и протокол. Тя е сертифициран консултант по социален етикет в престижната школа Minding Manners International в Лондон и сертифициран експерт по бизнес етикет от М. Паркър – лицензиран обучител на Washington School of Protocol във Вашингтон, САЩ.

Видео от разговора можете да гледате тук:

kidsadminНевена Басарова: Книгите имат важно място за емоционалната интелигентност при децата

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *