Последни публикации

Седемте навика на щастливите хора

Няма коментари

В серия от статии ви представяме съвети, които идват от света на психологията, и имат за цел да ни помогнат да станем по-добри, успешни и щастливи личности. За амбициозна цел като тази, са ни нужни дълбоки проучвания, но за ваше улеснение, нашите материали синтезират най-важното от научната сфера, превеждайки го на достъпен език. В тази статия ще откриете насоки за по-пълноценен живот, които прилагани в ежедневието, биха могли да променят живота ви. Приятно четене!

1. Приятелства 

Хората, които имат ценни приятелства в живота си, са по-щастливи от останалите. Според учените не е от значение дали имаме голяма мрежа от приятелства или не. Това, което е важно, е дали споделяме нашите лични чувства с приятели или роднини. 

Активното общуване е силен инструмент за култивиране на позитивни емоции.

През 2002 г., Ед Динър и Мартин Селигман провеждат проучване в Университета на Илинойс с 10% от учениците, които имат най-високи показатели, измерващи личното им щастие. Оказва се, че тези студенти имат силни връзки с приятелите и семействата си, както и прекарват повече време с тях.

Позитивните психолози също така установяват, че хората, които извършват дейности в помощ на другите, са по-щастливи, така както и хората, които умеят да споделят и общуват ефективно с обкръжението около тях. Подобни проучвания сочат, че едни от важните фактори за водене на удовлетворителен живот са социалните контакти на работното място, както и на поддържането на позитивни семейни отношения.

2. Емпатия

Хората, които са доброволци или просто са загрижени за останалите, са по-щастливи. Доброволчеството може да е към група, клуб, организация или просто да е изразено като помощ към колега или съученик, който е в затруднение.

Повечето хора, които са загрижени за останалите, без да очакват награда или полза от тази помощ, отчитат много по-високо удовлетворение от живота си. Освен това,  позитивните психолози откриват връзка между нашето здравословно състояние и милосърдието, което проявяваме.

3. Упражнения и физическо здраве

Движението, правилното хранене, сънят и излагането на слънце са благоприятни фактори за нашето удовлетворение от живота.

3.1. Упражнения

Проучванията в областта показват, че физическата активност има положително влияние върху настроението ни.

Според д-р Фокс упражненията водят до отделяне на хормона ендорфин, който ни кара да се чувстваме добре. Редовните тренировки влияят върху подобряването на психичното ни здраве и намаляват нивата на депресията. Едно от най-добрите медицински списания – The Cochrane Review – представя поредица от 23 научни изследвания, които показват огромната роля на упражненията върху намаляването на депресията.

3.2. Правилно хранене

Съществува връзка между нашия начин на хранене и психическото ни състояние. Мазнини от групите Омега 3 и Омега 6 намаляват риска от сърдечни заболявания и симптомите на депресия и увеличават нивото на щастие.

През 2004 г., д-р Хакарайнен и екипът му правят проучване сред 133 участници, които записват храните, които са консумирали ежедневно. Учените установяват, че високата консумация на полуфабрикати, маргарин и животинска мазнина увеличават депресията, безпокойството и безсънието. Консумацията на захар също влияе върху нашето психично състояние. Ефектът на захарта върху мозъка е подобен на този от кокаина.      

Балансираният начин на хранене е препоръчителен за нашето физическо и духовно балансиране.

3.3 Слънчева светлина и въздух

Според проучвания на д-р Пол Дезан към болницата на New Haven Hospital в Йейл, липсата на светлина води до по-ниска енергия, потиснато настроение, летаргия и сънливост.

Слънчевата светлина ни позволява да абсорбираме витамин D, който e  важен фактор за нашето здраве и има положителен ефект върху общата ни кондиция.

3.4. Сън

Според изследване на учени от Университета в Чикаго, сънят подобрява паметта, и възприемането на информация. Друго проучване от 2007 г. включва 68,418 участници (деца и възрастни), които попълват въпросник. Установено е, че нездравият сън е свързан пряко с проблеми в семейството, училището, здравето или е признак на депресия.

Добрият сън пък води до по-добро настроение и повишена концентрация и активност. 

4. Състояние на “поток”

Според психолога Михай Чиксентмихай, който е пионер в позитивната психология, съсредоточаването в дейност, която изисква умения и усилия, е пряко свързана с удовлетворението, което изпитваме. Той нарича процеса на съзидателен труд “поток” и твърди, че той е много по-важен от крайната цел


5. Духовност

Научните изследвания намират тясна връзка между духовните и религиозните практики и щастието. Тези лични наши разбирания за света водят до намаляване на стреса и увеличаване на позитивното мислене. 

6. Качества и добродетели

Изследвания на Мартин Селигман и Ед Динър в областта на позитивната психология показват, че най-щастливите хора са тези, които успяват да открият уникалните си силни качества и добродетели и ги прилагат за цел по-голяма от техните лични цели.

7. Оптимизъм и благодарност

Уинстън Чърчил е казал: “Песимистът вижда трудностите във всяка възможност, а оптимистът вижда възможности във всяка трудност.”

Доказано е, че оптимизмът стимулира имунната ни система, предпазва ни от хронични болести и помага на хората да приемат тежките моменти в живота им.

Благодарността е свързана с оптимизма и е установено, че благодарните хора са по-щастливи, по-малко стресирани и по-бързо адаптивни. Мартин Селигман дефинира оптимизма като реакция спрямо проблемите ни със самоувереност, вяра и изразяване на нашите силни качества. Той е свързан и с дълголетието. 

Надявам се тази статия да ви е помогнала да откриете пътя към щастието и да си позволите да тръгнете по него.

Автор: Кремена Василев (Научен магистър по менажиране на конфликта Кенесау Стейт Юнивърсити)

Снимки: Pexels

kidsadminСедемте навика на щастливите хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *