Последни публикации

Почистващи и хигиенни съвети, за да държим вируса COVID-19 далеч от дома ни

Няма коментари

От прането до приготвянето на храната – ежедневни мерки за защита на семейството ни.

Дете почиства пейката като мярка за справяне с COVID-19
Да поддържаме чисто, за да държим вируса на страна

Можете ли да се разболеете от COVID-19 от храната? Как да перем сега? Обикновените домакински задачи са се превърнали в източник на несигурност и тревожност за семействата, опитвайки се да
опазят здрави своите близки, докато ги вършат. Широкоразпространената не вярна информация за вируса излага всички на риск и добавя стрес от факта, че трябва да филтрирате истина от лъжа.

Изследванията на вируса продължават, но до сега знаем, че той се предава чрез директен въздушно-капков контакт със заразен човек (чрез кашлица и кихане), както и при допир на повърхности, заразени с вируса. Вирусът може да оцелее на повърхности за няколко часа до няколко дни. Добрата новина? Обикновените дезинфектанти могат да го убият. И така, какво означава това за Вашия дом?

В помощ на родителите, ние събрахме последната информация от експертите за това, което е известно за COVID-19 и предлагаме съвети, които да Ви помогнат да го държите извън дома си.

ЛИЧНА ХИГИЕНА

Дете показва сапунисани ръце
Лична хигиена

Прости хигиенни навици могат да помогнат за защитата на здравето на Вашето семейство и на всички останали.

НЕ ПИПАЙТЕ ЛИЦЕТО СИ

Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си.

НЕ КАШЛЯЙТЕ И НЕ КИХАЙТЕ В РЪЦЕТЕ СИ

Покрийте устата и носа с кърпичка или с лакътя, когато кашляте или кихате. Изхвърлете веднага кърпичката, която сте използвали.

МИЙТЕ, МИЙТЕ, МИЙТЕ СИ PЪЦЕТЕ

Да, чувате го навсякъде, защото това е най-добрата защита. Мийте ръцете си често със сапун и вода за поне 20-30 секунди.

Лесен начин да го засече с децата си е като изпеете цялата песен „Happy birthday“ два пъти.

Бъдете сигурни, че измивате ръцете си след като си издухате носа, кихнете в кърпичка, използвате тоалетната, излизате от или влизате вкъщи, преди приготвяне или ядене на храна, гримиране, поставяне на контактни лещи и т.н.

Ако използвате дезинфектант, уверете се че съдържа поне 60 % алкохол, уверете се че покрива всички части на ръцете Ви и че търкате ръцете си 20-30%, докато ги почувствате чисти. След това, въпреки всичко ги измийте с вода и сапун.

ПОЧИСТВАНЕ ОКОЛО ДОМА

Усмихнато дете с дезинфектант в ръцете
Дезинфекция

Редовното почистване и дезинфекциране на най-често използвани повърхности в дома Ви е важна предпазна мярка за намаляване на риска от инфекция.
Следвайте инструкциите на почистващия продукт за безопасна и ефективна употреба, включително предпазните мерки, които трябва да вземете при нанасянето на продукта, например носенето на ръкавици и се уверете, че имате добра вентилация.
Някои национални органи са направили списъци с препоръчителните продукти за употреба срещу COVID-19
вируса.

ПОЧИСТВАНЕ НА НАЙ-ЧЕСТО ИЗПОЛЗВАНИТЕ ПОВЪРХНОСТИ

Всеки дом е различен, но обичайните най-често използвани повърхности включват: дръжки за врати, маси, столове, перила, повърхности на кухня и баня, кранове, тоалетни, ключове за осветление, мобилни телефони, компютри, таблети, клавиатури, дистанционни управления, контролери за игри и любими играчки.

КАКВО ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЗА ПОЧИСТВАНЕ И ДЕЗИНФЕКЦИРАНЕ

Ако повърхността е мръсна, първо я почистете със сапун или препарат и вода. След това използвайте дезинфектант, съдържащ алкохол (около 70 %) или белина. Оцет и други натурални продукти не се препоръчват.
На много места може да е трудно да се намерят дезинфектиращи спрейове и кърпички. В такива случаи продължете да почиствате със сапун и вода. Разредените домакински избелващи разтвори могат да се използват и върху някои повърхности.

КАК ДА ДЕЗИНФЕКЦИРАМЕ

Важно е да не избърсвате дезинфектантите веднага щом сте ги използвали върху повърхността. Много от тях, като например кърпички и спрейове, трябва да останат върху повърхността в продължение на няколко минути, за да бъдат ефективни. Винаги четете указанията, за да се уверите, че използвате продуктите, както се препоръчва и да се избегне увреждане на чувствителни елементи, като мобилни телефони и други електронни устройства. Обмислете използването на калъфи върху електрониката.

ПОЧИСТВАНЕ НА ДРЕХИ

Понастоящем не е ясно колко дълго може да оцелее вирусът COVID-19 върху плат, но много дрехи имат пластмасови и метални елементи, върху които може да живее от няколко часа до няколко дни.
Подхождайте с внимание и здрав разум. Добрите практики включват да събуете обувките, когато влизате в дома си и да се преоблечете в чисти дрехи, когато се върнете у дома, след като сте били на претъпкани места, както и да измиете ръцете си със сапун и вода веднага след това.

ПРАНЕ В КЪЩИ

Ако трябва да използвате перални съоръжения извън дома си, вземете разумни предпазни мерки:
– Подгответе прането, преди да напуснете дома си, за да намалите времето, което прекарвате навън.
– Опитайте се да отидете в момент, когато има по-малко хора.
– Поддържайте физическо разстояние от други хора.
– Носете ръкавици за еднократна употреба, ако имате такива, дезинфекцирайте повърхностите на всички машини, които използвате и не докосвайте лицето си.
– Изчакайте навън, докато завършите прането си, ако можете.
– Сгънете прането вкъщи.
– Измийте ръцете си със сапун и вода или използвайте алкохол, веднага след това.
– Измийте или дезинфекцирайте и чантата си за пране. Помислете за съхранение на прането в торби за еднократна употреба.
Ако нямате достъп до перални съоръжения, изперете дрехите си вкъщи със сапун или препарат и вода, максимално топла, която можете да изтърпите.

ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНА

Към момента няма данни хора да се заразяват с вируса COVID-19 от храна или хранителни опаковки, но е възможно да се заразят чрез докосване на повърхност или обект, замърсени с вируса и след това да докоснат лицето си.
По-голям риск идва от тесен контакт с други хора, докато пазарувате храна навън или при доставка на храна (в райони с висока концентрация на зараза). Както винаги, добрата хигиена е важна при работа с храна, за да се предотвратят всякакви хранителни разстройства.

ОПАКВОНЕ НА ХРАНИ И ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

– Отстранете всички ненужни опаковки и ги изхвърлете в кош за отпадъци с капак.
– Извадете храната от контейнерите за доставка, поставете върху чиста повърхност и контейнерът се изхвърля.
– Опаковки, които могат да бъдат избърсва с дезинфектант преди да бъдат отворени или съхранявани.
– Измийте не опакованите продукти, като плодове и зеленчуци, старателно под течаща вода.
– Измийте ръцете си със сапун и вода или използвайте алкохол, веднага след това.

ОСНОВНИ СЪВЕТИ ЗА ХИГИЕНА НА ХРАНА

– Измийте добре ръцете си със сапун и вода в продължение на най-малко 20 секунди, преди да приготвите храна.
– Използвайте отделни дъски за рязане, за да се подготви сурово месо и риба.
– Гответе храна до препоръчителната температура.
– Когато е възможно, съхранявайте нетрайните продукти в хладилник или замразени и внимавайте за датите на изтичане на срока на годност на продукта.
– Целта е да се рециклират или изхвърлят хранителните отпадъци и опаковките по подходящ и санитарен начин, като се избягва натрупването на отпадъци, които биха могли да привлекат вредители.
– Измийте ръцете си със сапун и вода за поне 20 секунди преди хранене и се уверете, че децата Ви правят същото.
– Винаги използвайте чисти съдове и чинии.

Източник – https://www.unicef.org/coronavirus/cleaning-and-hygiene-tips-help-keep-coronavirus-covid-19-out-your-home?utm_source=facebook&utm_medium=organic&utm_campaign=coronavirus&fbclid=IwAR2czJwX4X6_8RdV314SKQ-44zqga5C1LwtzjH_dZQYeuUK7B7MyySx_PKg

kidsadminПочистващи и хигиенни съвети, за да държим вируса COVID-19 далеч от дома ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *