От прането до приготвянето на храната – ежедневни мерки за защита на семейството ни.
Можете ли да се разболеете от COVID-19 от храната? Как да перем сега? Обикновените домакински задачи са се превърнали в източник на несигурност и тревожност за семействата, опитвайки се да
опазят здрави своите близки, докато ги вършат. Широкоразпространената не вярна информация за вируса излага всички на риск и добавя стрес от факта, че трябва да филтрирате истина от лъжа.
Изследванията на вируса продължават, но до сега знаем, че той се предава чрез директен въздушно-капков контакт със заразен човек (чрез кашлица и кихане), както и при допир на повърхности, заразени с вируса. Вирусът може да оцелее на повърхности за няколко часа до няколко дни. Добрата новина? Обикновените дезинфектанти могат да го убият. И така, какво означава това за Вашия дом?
В помощ на родителите, ние събрахме последната информация от експертите за това, което е известно за COVID-19 и предлагаме съвети, които да Ви помогнат да го държите извън дома си.
ЛИЧНА ХИГИЕНА
Прости хигиенни навици могат да помогнат за защитата на здравето на Вашето семейство и на всички останали.
НЕ ПИПАЙТЕ ЛИЦЕТО СИ
Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си.
НЕ КАШЛЯЙТЕ И НЕ КИХАЙТЕ В РЪЦЕТЕ СИ
Покрийте устата и носа с кърпичка или с лакътя, когато кашляте или кихате. Изхвърлете веднага кърпичката, която сте използвали.
МИЙТЕ, МИЙТЕ, МИЙТЕ СИ PЪЦЕТЕ
Да, чувате го навсякъде, защото това е най-добрата защита. Мийте ръцете си често със сапун и вода за поне 20-30 секунди.
Лесен начин да го засече с децата си е като изпеете цялата песен „Happy birthday“ два пъти.
Бъдете сигурни, че измивате ръцете си след като си издухате носа, кихнете в кърпичка, използвате тоалетната, излизате от или влизате вкъщи, преди приготвяне или ядене на храна, гримиране, поставяне на контактни лещи и т.н.
Ако използвате дезинфектант, уверете се че съдържа поне 60 % алкохол, уверете се че покрива всички части на ръцете Ви и че търкате ръцете си 20-30%, докато ги почувствате чисти. След това, въпреки всичко ги измийте с вода и сапун.
ПОЧИСТВАНЕ ОКОЛО ДОМА
Редовното почистване и дезинфекциране на най-често използвани повърхности в дома Ви е важна предпазна мярка за намаляване на риска от инфекция.
Следвайте инструкциите на почистващия продукт за безопасна и ефективна употреба, включително предпазните мерки, които трябва да вземете при нанасянето на продукта, например носенето на ръкавици и се уверете, че имате добра вентилация.
Някои национални органи са направили списъци с препоръчителните продукти за употреба срещу COVID-19
вируса.
ПОЧИСТВАНЕ НА НАЙ-ЧЕСТО ИЗПОЛЗВАНИТЕ ПОВЪРХНОСТИ
Всеки дом е различен, но обичайните най-често използвани повърхности включват: дръжки за врати, маси, столове, перила, повърхности на кухня и баня, кранове, тоалетни, ключове за осветление, мобилни телефони, компютри, таблети, клавиатури, дистанционни управления, контролери за игри и любими играчки.
КАКВО ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЗА ПОЧИСТВАНЕ И ДЕЗИНФЕКЦИРАНЕ
Ако повърхността е мръсна, първо я почистете със сапун или препарат и вода. След това използвайте дезинфектант, съдържащ алкохол (около 70 %) или белина. Оцет и други натурални продукти не се препоръчват.
На много места може да е трудно да се намерят дезинфектиращи спрейове и кърпички. В такива случаи продължете да почиствате със сапун и вода. Разредените домакински избелващи разтвори могат да се използват и върху някои повърхности.
КАК ДА ДЕЗИНФЕКЦИРАМЕ
Важно е да не избърсвате дезинфектантите веднага щом сте ги използвали върху повърхността. Много от тях, като например кърпички и спрейове, трябва да останат върху повърхността в продължение на няколко минути, за да бъдат ефективни. Винаги четете указанията, за да се уверите, че използвате продуктите, както се препоръчва и да се избегне увреждане на чувствителни елементи, като мобилни телефони и други електронни устройства. Обмислете използването на калъфи върху електрониката.
ПОЧИСТВАНЕ НА ДРЕХИ
Понастоящем не е ясно колко дълго може да оцелее вирусът COVID-19 върху плат, но много дрехи имат пластмасови и метални елементи, върху които може да живее от няколко часа до няколко дни.
Подхождайте с внимание и здрав разум. Добрите практики включват да събуете обувките, когато влизате в дома си и да се преоблечете в чисти дрехи, когато се върнете у дома, след като сте били на претъпкани места, както и да измиете ръцете си със сапун и вода веднага след това.
ПРАНЕ В КЪЩИ
Ако трябва да използвате перални съоръжения извън дома си, вземете разумни предпазни мерки:
– Подгответе прането, преди да напуснете дома си, за да намалите времето, което прекарвате навън.
– Опитайте се да отидете в момент, когато има по-малко хора.
– Поддържайте физическо разстояние от други хора.
– Носете ръкавици за еднократна употреба, ако имате такива, дезинфекцирайте повърхностите на всички машини, които използвате и не докосвайте лицето си.
– Изчакайте навън, докато завършите прането си, ако можете.
– Сгънете прането вкъщи.
– Измийте ръцете си със сапун и вода или използвайте алкохол, веднага след това.
– Измийте или дезинфекцирайте и чантата си за пране. Помислете за съхранение на прането в торби за еднократна употреба.
Ако нямате достъп до перални съоръжения, изперете дрехите си вкъщи със сапун или препарат и вода, максимално топла, която можете да изтърпите.
ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНА
Към момента няма данни хора да се заразяват с вируса COVID-19 от храна или хранителни опаковки, но е възможно да се заразят чрез докосване на повърхност или обект, замърсени с вируса и след това да докоснат лицето си.
По-голям риск идва от тесен контакт с други хора, докато пазарувате храна навън или при доставка на храна (в райони с висока концентрация на зараза). Както винаги, добрата хигиена е важна при работа с храна, за да се предотвратят всякакви хранителни разстройства.
ОПАКВОНЕ НА ХРАНИ И ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ
– Отстранете всички ненужни опаковки и ги изхвърлете в кош за отпадъци с капак.
– Извадете храната от контейнерите за доставка, поставете върху чиста повърхност и контейнерът се изхвърля.
– Опаковки, които могат да бъдат избърсва с дезинфектант преди да бъдат отворени или съхранявани.
– Измийте не опакованите продукти, като плодове и зеленчуци, старателно под течаща вода.
– Измийте ръцете си със сапун и вода или използвайте алкохол, веднага след това.
ОСНОВНИ СЪВЕТИ ЗА ХИГИЕНА НА ХРАНА
– Измийте добре ръцете си със сапун и вода в продължение на най-малко 20 секунди, преди да приготвите храна.
– Използвайте отделни дъски за рязане, за да се подготви сурово месо и риба.
– Гответе храна до препоръчителната температура.
– Когато е възможно, съхранявайте нетрайните продукти в хладилник или замразени и внимавайте за датите на изтичане на срока на годност на продукта.
– Целта е да се рециклират или изхвърлят хранителните отпадъци и опаковките по подходящ и санитарен начин, като се избягва натрупването на отпадъци, които биха могли да привлекат вредители.
– Измийте ръцете си със сапун и вода за поне 20 секунди преди хранене и се уверете, че децата Ви правят същото.
– Винаги използвайте чисти съдове и чинии.
Източник – https://www.unicef.org/coronavirus/cleaning-and-hygiene-tips-help-keep-coronavirus-covid-19-out-your-home?utm_source=facebook&utm_medium=organic&utm_campaign=coronavirus&fbclid=IwAR2czJwX4X6_8RdV314SKQ-44zqga5C1LwtzjH_dZQYeuUK7B7MyySx_PKg
Вашият коментар