Последни публикации

Добрите обноски ще Ви отведат там, където парите и образованието не могат!

Няма коментари

„Добрите обноски ще Ви отведат там, където парите и образованието не могат!“

Aвтор: Невена Басарова-Дичева

В нашето динамично съвремие почти ежедневно се запознаваме с нови хора – нови колеги, нови партньорства и с нови приятели по време на семейната ваканция например! Има хора, с които винаги ни е приятно да общуваме – служебно или приятелски. Те винаги са усмихнати и приветливи, те са коректни в отношенията си, обличат се стилно, имат чувство за хумор и чувство за такт – знаят кога и как адекватно да се включат в разговор и кога да си замълчат. Хора, които винаги с готовност ще окажат помощ и подкрепа на приятел или колега, но и точно те умеят да казват НЕ, по начин, по който никой да не се почувства обиден или пренебрегнат. Хора, които винаги са точни и навреме, хора, за които винаги с спомняш с приятно чувство и будят възхищение. И понякога се питате как го постигат? Каква диплома имат? В кой чужд университет са учили? Колко пари са инвестирали родителите им в образованието им? Как така винаги знаят как да се държат в различните ситуации и да изпъкнат с умения и знания?

Харизмата не се учи в университета, нито се купува с пари! А важна част от харизмата са добрите обноски, вежливите маниери, емоционалната интелигентност! Именно те, ни отличат като личност, индивидуално присъствие, правят ни предпочитана компания сред приятелите ни и колега или бизнес партньор, на когото може да се има доверие в трудни моменти.

В основата на добрите обноски е заложено уважението към личното пространство и поведението на другите. Съпричастността, емпатията е едно от важните умения, част от емоционалната интелигентност, а именно умението да разбираме как се чувстват другите. Чрез нея се полагат основите на приятелствата в ранна детска възраст, а на по-късен етап устойчивост на взаимоотношенията, както в семейството, така и на работното място.

Осъзнаването и приемането на 5-те основни емоции – радост, гняв, страх, отвращение, тъга, помагат на деца и възрастни да са по-гъвкави и адаптивни към предизвикателствата на всекидневието, и същевременно емоционално устойчиви. А това води до по-умело вземане на решения, справяне с проблемите и овладяване тревожността от неизвестното.

Част от добрите обноски е умението да слушаме внимателно събеседника си със съпричастност или т.нар. активно слушане, а именно да искаш и да можеш да чуеш това, което ти споделя събеседникът, а не да бързаш да да дадеш своя отговор и позиция, понякога дори ирелевантни.

Искрената усмивка, осъзната емоция, добрата дума, адекватната невербална комуникация, личният стил и осезаемо присъствие, с две думи: добрите обноски ще Ви отведат там, където образованието и парите не могат!

Готови ли сте за това вълнуващо преживяване?

Споделете го с нас и Ви обещаваме нещо наистина незабравимо!!!

kidsadminДобрите обноски ще Ви отведат там, където парите и образованието не могат!

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *