Последни публикации

Магията на идеалната чаша чай

Няма коментари

Още за ритуала на следобедния чай (Afternoon Tea), този път в InterContinental London – The O2

В началото на юли бях отново в Лондон за обучение и сертификация по бизнес етикет. Няма да крия, че британската столица е една от любимите ми дестинации не само по работа, но и в лично отношение. Никога не пропускам възможност да се насладя на класическите английски ритуали. Вече съм ви разказвала за следобедния чай в Единбург, но днес ще споделя с вас преживяването си по време на следобедния чай в InterContinental London – The O2.

Мога да разказвам много за богатото меню и изисканата обстановка, но не те бяха това, което ме впечатли и разпалиха интереса ми. Това, което беше ново за мен и разпали интереса ми е, че когато поръчката ни пристигна – вместо обичайния drainer и възможност сами да подготвим чая си, ни го поднесоха готов. Естествено, нямаше начин да не разпитам защо.

Дамата, която поднесе чая се казва Вилислава Иванова и е от България. Разказа ми, че насипният чай (loose leaf tea), се приготвя от специално подготвени за това хора, които познават спецификите на всеки от тези видове – черен, бял или зелен, с каква температура трябва да е водата, която използваме за запарването му, всички онези фини детайли, които могат да ни осигурят перфектната чаша чай. 

Сигурна съм, че и Вие, също като мен, искате да научите част от тези детайли! Особено ако сте любители на чая и за Вас е важно да спазвате тези указания, които биха го направили още по-ароматен и изживяването Ви още по-истинско.

Приготвянето на черния чай изисква най-високата температура – 90-95 градуса. Максималното време за запарването му е 5 минути. Има хора, които го предпочитат по-силен и го оставят по-дълго време, но класическата запарка е до 5 минути. Зеленият чай, особено ако е насипен, трябва да се запарва не повече от 3 минути. Има разлика между японския и китайския зелен чай – японският е много по-ситен, листата са стрити почти на прах (като при мача). За този вид е изключително важно да спазим времето за запарка – между 2,5 и 3 минути. Водата за тези видове чай трябва да е затоплена до 80-85 градуса. 

В InterContinental  London – The O2 се предлага само един вид плодов чай – хибискус, портокалови кори и билки. Времето за неговото запарване е около 7 минути, защото има плодов вкус и аромати, които се нуждаят от повече време, за да се разгърнат. Запарва се с вода, загрята между 80 и 90 градуса, според преценка на приготвящия. Отличителен белег на точно този вид чай, предлаган в  InterContinental London – The O2 е червеният цвят, но това зависи от плодовете.

Изключително благодарна съм на Вили, че остана след работа, за да ни разкаже повече за видовете чай и тяхното приготвяне, и че аз от своя страна имам възможност да споделя това знание с вас. Следобедният чай е ритуал, който храни не само тялото, но и душата – също като добрите маниери, които показват уважение не само към околните, но и към себе си.

Снимка на публикацията: Pexels

kidsadminМагията на идеалната чаша чай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *