Пицата е сред най-популярните ястия днес и нейни разновидности могат да се намерят буквално из цял свят. Тя е предпочитан деликатес както за децата, така и за много възрастни. Точно толкова универсални са и правилата за консумиране на пица. Като експерт в областта на етикета и добрите обноски, често получавам запитвания как е редно да посягаме към това любимо ястие, особено когато не сме вкъщи.
Нож и вилица или пръсти
Няма да ви учудя, ако споделя, че лично аз предпочитам да ям пица с ръце, без прибори. На този маниер съм попадала и в част от обученията, през които съм преминала – в Англия и Италия.
Миналата година посетих един от най добрите ресторанти в Италия – разположен на брега на езерото Лаго Маджоре. Използвах възможността не само да се насладя на прекрасната храна и великолепната гледка, но и да науча нещо ново. Запознах се с един италианец мастър шеф, който ми беше приготвил паста с трюфел. Благодарих му за професионално сготвеното ястие и се поинтересувах какво повелява италианската традиция за ядене на пица.
Той потвърди наученото от мен в процеса на обучението ми. Според него, единственият правилен начин да се яде пица е с пръсти, а не с нож и вилица. Пицата е добре да се поднесе разделена на триъгълни парчета предварително от пицаря, който я е приготвил. Вие си издърпвате триъгълното парче и го поднасяте към устата си, като го държите с една ръка леко прегънато. Ако Ви е трудно, можете да използвате и две ръце за целта, но до този вариант следва да прибягвате в краен случай.
Ако пицата все пак не е нарязана на триъгълници, поискайте специален нож за пица, като този, който виждате на снимката. Тя е направена в един италиански ресторант в Шотландия, където пицата е на особена почит. Там я сервират в елипсовидна форма и задължително със специален нож за рязане. Усвоите ли този тип обработване на ястието пред вас, спокойно можете да оставите приборите настрани и да използвате ръцете си.
Яденето с ръце като част от етикета
Разбира се, важно е да уточним, че дори да се счита за възпитано и по етикет да се яде с пръсти, това не бива да Ви заблуждава, че можете да си оближете пръстите след като приключите с пицата, колкото и да ви е вкусно. С подобен жест рязко бихте престъпили рамките на допустимото поведение.
Използвайте салфетка, както при всяко друго хранене. Освен това, не бива да пропускате миенето на ръцете както преди ядене, така и след него. По този начин ще се погрижите да не оставяте петна по чашите и другите прибори, които ползвате.
Според италианците
За финал ще ви споделя още един съвет, който получих от мастър шефа в ресторанта на езерото Лаго Маджоре. Той не пропусна да изтъкне, че макар по всички американски филми да виждаме как пицата се яде с кетчуп и майонеза, то за всеки италианец това е по-скоро обидно. Смята се, че така се отнемат или поне намаляват истинските ѝ вкусови качества. “Поправянето” на вкуса на пицата в оригиналния ѝ вид се разчита като знак, че майсторът пицар не се е справил добре с приготвянето ѝ.
Ето още един пример за важността да познаваме културните навици на дадена държава преди да я посетим. Това знание не само разширява общата ни култура, а и може да ни помогне да избегнем куп смущаващи ситуации.
След прочитането на тази статия можете спокойно да отмените една забрана на своите деца – да ядат пица с ръце! Нека това е вашият забавен и вкусен ритуал, който ви носи удоволствие. Ролята на добрите обноски е от голяма важност за всяко дете и живота му като възрастен след време, но не е задължително придобиването на навици да става по мъчителен начин. Нека забавлението е част от научаването на етикета!
Вашият коментар