Последни публикации

Невена Басарова в Primo+ Academy: Пътят към успеха е в добрите обноски

Няма коментари

Невена Басарова, основател на Първа Детска академия за добри обноски, гостува в 55-то издание на “Следващото ниво с Щелян и Георги” на Primo+ Academy.

В предаването Басарова разказа за целите и мисията на Академията – да подпомага родителите в процеса на възпитание на децата и тяхното емоционално осъзнато съзряване. Балансът между коефициента на интелигентност и нивото на емоционална интелигентност е изключително важен и обучението в Академията се стреми към подобен синхрон.

Идеята за създаването ѝ се ражда от личните преживявания на Басарова, която е експерт по етикет с юридическо образование. Когато става майка за първи път, тя забелязва силно изразена липса на умения у децата да общуват ефективно. Това ѝ дава стимул да започне да се интересува и в последствие да придобие редица квалификации в области като психология и етикет.

В резултат на това Басарова създава място, даващо шанс на децата от 5- до 10-годишна възраст да получат знания и умения, които не се преподават в класната стая, а често са дефицитни и в семейството. Причините за този дефицит варират от липсата на време до неувереността на родителите да предадат необходимото знание на децата си.

„Никой не ни е учил как да бъдем родители. Затова, когато аз станах родител, започнах да чета дебели книги, за да разбера процесите при израстването. Вече като специалист мога да кажа, че всяко дете изисква собствен подход. В Академията имаме определени правила, но те са съобразени с всяко дете“, коментира Басарова.

В студиото беше коментиран и списъкът с етичните правила, чийто автор е Невена Басарова. Тя ги определи като принципни и основополагащи за поведението на децата. Ако те ги усвоят вярно и навреме, биха могли да ги приложат автоматично и в зряла възраст, в различен контекст (социален, бизнес ориентиран и т.н.).

Водещите направиха паралел с дейността на Академията за добри обноски и книгата на Дейл Карнеги „Как да печелим приятели и да влияем на другите“. Те проявиха любопитство какви са съветите, които гостенката би включила в своя бъдеща книга. Невена Басарова разграничи манипулирането от положителното влияние върху другите и сподели, че тя учи децата как биха могли да оказват позитивен ефект върху събеседника си. Посланието, което подобна книга би съдържала, е, че е добре да избираме приятелите си според собствените ни ценности, а не според ползите, които бихме могли да извлечем от тях. Именно сформирането на ценности стои в основата на преподаването в Академията.

Друг акцент в разговора бе връзката между добрите обноски и успеха в бизнес план. Невена Басарова изрази категоричното мнение, че тя е пряка и неизбежна.

„При нас учим децата, че пътят към успеха е в добрите обноски. Ако вие сте изключителни специалисти, но се държите грубо, закъснявате или имате неподходящ за ситуацията вид, това би могло да има непоправим ефект върху нашите бизнес взаимоотношения.“

https://www.facebook.com/primoplusacademy/videos/462248360977248/
Вижте цялото участие на Невена Басарова-Дичева в онлайн поредицата “Следващото ниво с Щелян и Георги”
kidsadminНевена Басарова в Primo+ Academy: Пътят към успеха е в добрите обноски

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *