Последни публикации

Как да не допуснем училището да пречупи детето

Няма коментари

Как да не допуснем училището да пречупи детето ни? В една от лекциите си известният руски психолог Михаил Лабковски дава 12 съвета, които могат да помогнат на родителите да си отговорят на такива сложни въпроси като това по какви критерии да избират училище, трябва ли да спорят с учителите и в кой момент трябва просто да оставят детето да се справя само.

1. Няма нужда да натоварвате малките ученици допълнително – без шах, чужди езици и друг вид интелектуално развитие. До 6-7 години мозъкът на малкото не е готов физиологически да възприема големи количества информация. Вие губите пари, а то – детството си.

2. Не търсете специално и строго училище, в което на първокласника ще му е трудно. В началните класове основното за детето е психологическия комфорт. Затова изберете нормално училище близо до дома. Така детето няма да губи време и енергия да пътува и за него ще бъде по-лесно да изгради отношения със съученици, ако живеят в съседство.

3Първата учителка трябва да бъде не „силна“, а добра. Нужна ви е просто адекватна жена, която обича децата и учителската професия за нея е призвание. За това отидете в избраното училище през пролетта и разпитайте родителите какви са учителите, които в момента са класни ръководители на четвъртокласници.

4Училището е отговорност на вашето дете, не ваша. Можете да вземете отпуск в първите две седмици от първи клас, а после да кажете на детето: „Не аз тръгвам на училище, няма да се занимавам с учене, а ти.“

5Престанете да питате за уроците и да реагирате на оценките. Нека темата училище стане за вас табу. Ако детето иска да говори за нея, изслушвайте го и говорете с него, но ако не иска – не ви е нужно да знаете как е там и какво става.

6Не учете заедно с детето. Не бива да му помагате да си подрежда училищната раница, нито да му проверявате домашните. Помислете за себе си, и това, че един ден вашето дете ще трябва да се справя само – ако му помагате и правите всичко със и за него, то ще има големи проблеми.

7. Разбира се, че можете да помагате на детето си, но тук въпросът е принципен – кой започва пръв. Детето трябва да поиска помощ, да попита: „Мамо, тате, какво да напиша, нещо не разбирам тук.“ А не вие да отивате и да го питате как се справя – ако то не иска помощ, това е добре.

8Ако учителят не обича вашето дете, проблемът трябва да се реши. Пробвайте в началото да говорите с него, после с директора, ако не става – отидете по-нагоре, защото може да се наложи да преместите вашия ученик в друг клас или в друго училище. Но в никакъв случай не оставяйте детето в състояние на продължителен и перманентен стрес.

9Пубертетът е най-тежкият момент в живота на вашето дете. Започва около 12-годишна възраст и продължава до 15-16 г. Това е време на сложни психически и физически промени, съпътствани от хормонален дисбаланс, психологически проблеми, умора. И точно в това време трябва да положи трудни изпити и матури. Да, то може да започне да се учи по-зле, да се скатава, да намали успеха си.

Моят съвет е следният: ако не искате конфликти и тежки проблеми, включително суицидно поведение, не се намесвайте. Вашата задача е доколкото е възможно спокойно и бързо да преживеете това време, докато кошмарът приключи.

10Не се конфронтирайте открито с училището, най-вероятно ще загубите. Когато ви извикат на родителска среща и ви обясняват как в това елитно училище програмите са сложни и е необходимо да се занимавате със своето дете – не спорете. Съгласявайте се. И продължавайте по своя начин.

11Не е задължително талантите на детето специално да се развиват и реализират, ако то не иска това. Талантът трябва да дава радост, той не е нещо, което трябва да се използва. Не напрягайте ученика си, не търсете педагози и не очаквайте талантът „да се излее от него“. Най-често нищо не се излива и в това няма нищо трагично.

12Най-важното: научете се да приемате своето дете, без да очаквате нищо от него. Да, на 15 години това е по-трудно, отколкото на 5. Няма значение как то се учи и как се държи, обичайте го такова, каквото е. Но за това е необходимо първо да обичате себе си.

Източник: kykysik.ru, превод Марина Атанасова, Новите родители

kidsadminКак да не допуснем училището да пречупи детето

Подобни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *